Διαβάζω στα σημερινά Νέα ρεπορτάζ για γόνο οικογένειας καπνοβιομήχανων, ο οποίος έγινε ορκισμένος εχθρός του τσιγάρου. Παρόλα αυτά, μας λέει ο καλός ρεπόρτερ Γιάννης Δεβετζόγλου, ο εν λόγω γόνος κάπνιζε για δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια, και μάλιστα από την εφηβική του ηλικία. «Το παράδειγμα του πατέρα», συνεχίζει ο φίλος μας ο Γιάννης, «αλλά και οι συμβουλές του να μην αρχίσει ποτέ το κάπνισμα δεν υπερνίκησαν της δύναμης των ορμονών της προεφηβικής ηλικίας»!
Αφήνω κατά μέρος που το υπερνικώ δεν πάει, διάλε, με γενική, ούτε και πήγαινε ποτέ. Όλη αυτή η αρμαθιά από αλλεπάλληλες γενικές -«(1)της δύναμης (2) των ορμονών (3) της προεφηβικής ηλικίας»- του φαίνεται πολύ κομψή του κυρίου Δεβετζόγλου;
Καλά που δεν είναι πια ανάμεσά μας ο κυρ Μέντης Μποσταντζόγλου, να δει πώς οι ελληνικούρες της έξοχης σάτιράς του κατάντησαν δείγμα ύφους υψηλού και περιδιαγραμμάτου.
Κατηραμένη νήσος των Αζορών… βρήκα εδώ το τραγουδάκι και τους στίχοι σε φωτοτυπία.
Έχω και μια άλλλη απορία εγώ: τι δουλειά έχουν οι ορμόνες της προεφηβικής ηλικίας με το κάπνισμα; Ήξερα ότι φυτρώνουν τρίχες, ότι χοντραίνει η φωνή, ότι παράγονται σπερματοζωάρια με το κιλό και όλα τα παρεπόμενα, αλλά ότι έχεις ακατανίκητη καπνιστική παρόρμηση, δεν το ήξερα!
@Αόρατη Μελάνη: Είναι που δεν μπορείς να συλλάβεις τη λεπτή, αιθέρια σκέψη του κ. Ρέινολντς! 🙂 Τρελαίνονται οι ορμόνες, έχεις φουσκοδεντριές, οπότε λες «Δεν κάνω και κανα τσιγαράκι να ηρεμήσω;»
Τρεις γενικές στη σειρά! Σιγά το πράμα.
Αφιερωμένο εξαιρετικά:
«…της υποβολής της βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης έκδοσης άδειας διαμονής»
Καλό, ε; 🙂
Αταίριαστε, το παράδειγμά σου παίρνει χρυσό μετάλλιο! Βέβαια, σηκώνει … βελτίωση, π.χ. «του καθορισμού της ημερομηνίας της υποβολής της βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης έκδοσης άδειας διαμονής». Είδες άμα υπάρχει καλή θέληση; 🙂
Πολύ χαίρομαι Τιπούκειτε που υπερνίκησες της αδράνειάς σου και απολαμβάνουμε νέας αναρτήσεως.
Επιτέλους 🙂
«Χάριν του ατυχήματος έχασε το φως του» Γνωστή κυρία της τηλεόρασης. Είναι σικ οι γενικές, έχουν άλλον αέρα.
@sapere aude: Δεν ήταν αδράνεια, πνιγμένος ήμανε ο γέρμος. Ίσα ίσα που προλάβαινα ν’ αφήσω κανα σχόλιο στου Σαραντάκου!
@Μαρία: Καλό! Αλλά καλύτερο θα ήταν το: χάριν του ατυχήματος έχασε του φωτός του. Κάνει δεκαπεντασύλλαβο και είναι και μπόστειον.
Αν και χαλάει το δεκαπεντασύλλαβο, θα προτιμούσα το: χάριν του ατυχήματος απώλεσε του φωτός του.
Να προσθέσω, ειδικός ων, ότι οι περί ων ο λόγος ορμόνες σιγούν κατά την προεφηβική ηλικία. Όταν αφυπνισθούν, το προ- περιττεύει πια. Και όχι ΟΛΕΣ οι ορμόνες. Κάτι κορτιζόνες, κάτι θυροξίνες, κάτι ινσουλίνες δεν εμπλέκονται σε παρόμοιες φουσκοθαλασσιές.
Ειδικέ, ευχαριστούμε για την ορμονοθεραπεία!